Norveç Nobel Komitesi, 2014 Nobel Barış Ödülü’nün Kailash Satyarthi ve Malala Yusufzay arasında paylaştırıldığını açıkladı.
Malala Yusufzay’ı daha henüz 15 yaşındayken uğradığı saldırıyla tanıdık.
Malala, Pakistan’da kız çocuklarının eğitim hakkı için verdiği mücadele nedeniyle Taliban örgütünün hedefi haline geldi ve 9 Ekim 2012’de bir Taliban militanı tarafından başından vuruldu. Ağır yaralanan Malala, tedavi için İngiltere’ye götürüldü. Hastaneden ancak altı ay sonra taburcu edilen Malala, eğitimine İngiltere’de devam ediyor.
Malala, bu süreçte kız çocuklarının eğitimi için verilen küresel mücadelenin simgesi haline geldi.
Yaşadıklarını “Ben Malala” adlı otobiyografik kitabıyla Yusufzay, “Ulusal Barış Ödülü” ve “Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü”nü aldı.
Yusufzay, 16. doğum gününde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etmiş “Beni vuran teröristler, hedeflerimi değiştirebileceklerini ve tutkularımı sona erdirebileceklerini düşündüler. Oysa sadece zayıflığımı, korkularımı ve umutsuzluğu öldürdüler. Güç ve cesaret kazanarak yeniden doğdum. Kimseye karşı değilim. Bugün burada sadece dünya üzerindeki her çocuğun eğitim hakkını savunmak için bulunuyorum. Taliban ve tüm teröristlerin çocukları için de eğitim istiyorum” demişti…
Nobel Barış Ödülünü Malala ile paylaşan Kailash Satyarthi ise Hindistan’dan.
Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi, yılardır çalıştırılan çocuklar için mücadele ediyor. 60 yaşındaki Satyarthi’nin kurduğu Bachpan Bachao Andolan Örgütü, Hindistan’da köle olarak kullanılan 80 binden fazla çocuğun serbest bırakılmasını, tedavi görmesini ve eğitim almasını sağladı.
Satyarthi, Güney Asya ülkelerinde köle olarak çalıştırılan çocukların ürettiği ürünler konusunda tüketici farkındalığı uyandırmak için kampanyalar düzenlenmesinde de öncü rol oynadı.